14 januari 2008

EU-kommission fortsätter omfattande granskning av Microsoft

EU-kommissionen har under flera år granskat Microsofts dominerande ställning på IT-marknaden och kommit fram till att företaget utnyttjar sin ställning för att stänga ute konkurrensen. Microsoft svarade med att i flera år kämpa emot EU-kommissionens beslut och frågan hamnade i domstol, som dömde mot Microsoft och nyligen skrev Microsoft och Samba ett avtal som ger Samba tillgång till den information de behöver för att implementera konkurrerande produkter till Windows på arbetsgrupps-området. Läs en sammanfattning har händelseprocessen här.

Redan då fanns det dock flera klagomål från European Committee for Interoperable Systems (ECIS) och Opera om att Microsoft vägrade dela med sig av information till dem inom diverse områden.

Idag släppte EU-kommissionen ett pressmeddelande om att de kommer öppna nya utredningar kring Microsofts dominerande ställning inom följande områden, och håll i er nu: .NET-plattformen, diverse serverprodukter och Microsofts Officeprodukter, inklusive om Microsofts nya filformat Office Open XML, så som det implementerats i Office, är tillräckligt interoperabellt med konkurrenternas produkter. Vidare kommer kommissionen granska Internet Explorer och om Microsoft genom att implementera stängda tekniker i sin webbläsare som de sedan säljer med sitt operativsystem hindrar konkurrensen. Dessutom ska kommissionen granska Microsoft inom andra onämnda områden, inklusive desktop search och Windows Live.

Detta kan bli riktigt bra.

Links to this post:

Skapa en länk

1 Comments:

Blogger Mathias said...

Som man säger i Göttlabörrrg: gott mos!

14 januari, 2008 21:09  

Skicka en kommentar

<< Home