Idag och igår ramlade det in två pressmeddelanden från EU-kommissionen där de öppnar för nya lagförslag kring upphovsrätten.
För det första
meddelade kommissionären Charlie McCreevy (tidigare en av de främsta förespråkarna av mjukvarupatent) att han avser lägga fram ett förslag där skyddstiden för upphovsrätten* ökas från 50 år till 95 år i alla EU:s medlemstater. Ja, du läste rätt. Förslaget kommer läggas fram och antas av kommissionen innan sommaren om allt går enligt EU-kommissionens planer. Resten av pressmeddelandet är bara en massa jidder om hur synd det är om de gamla musikerna som spelade in musik under 50- och 60-talen och som snart får se upphovsrätten på sina framträdanden upphävda. Och att de därmed förlorar sin pension under de resterande 5-10 år de har kvar att leva. Indirekt står det faktiskt så i pressmeddelandet. De har presenterat undersökningar på när musiker i snitt börjar sina karriärer och hur länge människor i snitt lever i EU. De kommer fram till att musiker i snitt kommer förlora sina "pensioner" i 5 till 10 år. Högst i 20 år. Men varför då öka upphovsrättstiden med 45 år? Det är bara en kul notering.
I själva verket handlar detta som vanligt som Ifpi. Ifpi började
lobba EU för just detta förslag redan år 2004. Då låg
fokus dock på Storbritannien (eftersom att till exempel Beatles-inspelningar snart blir upphovsrättsbefriade). Att McCreevy igår meddelade just denna avsikt att förlänga skyddstiden för upphovsrätten är mer ett resultat av Ifpi:s lobbyverksamhet än att det skulle handla om gamla musiker med risk att hamna på gatan. Det var trots allt inte mer än några veckor sedan Ifpi igen försökte få igenom en förlängning av upphovsrättens skyddstid. Det var i samband med lagförslaget som behandlades i Europaparlamentets utskott för kulturella frågor där Ifpi även
försökte få igenom förslaget att stänga ner internetuppkopplingen för EU:s fildelare. Nu har de dock alltså fått en garanti av EU-kommissionen att Beatles ska förbli fängslade i åtminstone 45 år till (och sedan kommer upphovsrätten förlängas igen).
Och appropå Ifpi:s lobbyverksamhet så kan jag passa på att nämna att förslaget om att stänga ner internetuppkopplingen för fildelare har som väntat
dykt upp i ytterligare ett land, nämligen Storbritannien. Bli inte förvånade om detta förslag dyker upp i fler länder. Detta är ett förslag som Ifpi med alla sina resurser satsar på. Jag gissar på att förslaget kommer dyka upp i åtminstone de mäktigaste länderna i EU. Till exempel Tyskland och Italien.
I och med Renforsutredningen och sanktionsdirektivet så har Ifpi goda chanser att även i Sverige dels få reda på fildelarnas identiter och dels få fildelarnas internetuppkopplingar nedstängda. Därför lobbar de aktivt även svenska politiker. Ett exempel är riksdagsledamoten Annie Johansson (c) som
på sin blogg berättar att hon ska träffa Ifpi idag lyssna på vad de har att säga. Jag garanterar att Annie Johansson inte är den enda svenska politikern som träffar eller har träffat Ifpi.
Det
andra förslaget är också ett initiativ av kommissionären McCreevy. Där öppnar han än en gång en
rådfrågningsrunda kring avgifter för privatkopiering av upphovsrättsskyddade verk. Uppenbarligen har denna fråga varit uppe förr, men att de inblandade parterna då inte kom överens. Om öppnandet av denna fråga i sig inte är tillräckligt illa (eftersom att det självklart innebär en höjd avgift för privatkopiering) så är det desto värre att detta är ännu en öppning för Ifpi att få igenom sina bisarra förslag. Som jag sa förra gången så kommer Ifpi utnyttja varenda öppningen de får och det kommer de göra med detta lagförslag också. Det handlar trots allt om liv och död för dem nu.
Ps. Glöm inte att svara på
denna rådfrågningsrunda också.
*Obervera att detta egentligen handlar om de så kallade närstående rättigheterna. Läs mer om skillnaden mellan upphovsrätten och de närstående rättigheterna hos Oscar Swartz.