22 mars 2009

Free the Mind påbörjar nytt kapitel

Dags för lite historia om den här bloggen. Den här bloggen startades för ganska exakt fyra år sen eftersom att jag då inte tyckte att det fanns någon som regelbundet och på ett lättförklarigt sätt rapporterade kring mjukvarupatentfrågan som då var brännhet i EU, men väldigt sval i Sverige. Fokus låg då nästan uteslutande på mjukvarupatentfrågan.

Under sommaren samma år röstades mjukvarupatentdirektivet ner av Europaparlamentet och det blev genast mycket mindre att skriva om på den här bloggen. Jag hade dock vid det laget blivit varm i kläderna och valde då att börja skriva om andra relaterade ämnen. Lite ofrivilligt hamnade jag i gamla mönstret att skriva om ämnen ingen eller väldigt få skrev om, vilket innebar att jag mest rapporterade kring nya lagförslag med bas i EU. Senare började jag även skriva om övervakningsfrågor och lagförslag med samma motivering att jag kände att ingen annan nämnde dessa frågor.

Jag har dock varit minst lika snabb med att slut skriva om dessa frågor så fort andra börjat skriva om dem. Detta är ett mönster jag har börjat märka av under senare år. Och nu är det dags igen. Sen nåt år tillbaka har internet exploderat med olika sorters medier som tillsammans håller stenhård koll på alla frågor kring upphovsrätt och övervakning. Förr fanns det väldigt många nyheter inom dessa områden som ingen i Sverige verkade få kännedom om och som gjorde att jag därför kände mig tvungen att skriva om. Men idag verkar inte finnas något som slinker igenom detta nät av bevakare. Det är en av de större anledningarna till att jag inte skrivit nåt på denna blogg på väldigt länge. Jag känner inte att det finns nåt jag kan skriva om som ingen annan redan skriver om och därför känns det onödigt att skriva överhuvudtaget.

Det är dock inte tid för den här bloggen att dö än för det finns fortfarande många viktiga frågor inom dessa områden som får ingen eller väldigt liten uppmärksamhet i Sverige. Och för att vara bloggens mönster trogen så har det blivit dags att påbörja ett nytt kapitel och börja skriva om dessa frågor. Jag pratar såklart om patent. Närmare bestämt läkemedelspatent, bioteknikpatent, klassiska patent o.s.v. Dessa nämns nästan inte aldrig bland de svenska nya internet medierna och aldrig i gammelmedia (undantag vissa inriktade gammelmedier som kort nämner frågorna då och då). Jag känner att plikten kallar. Det är dock inte bara en plikt. Dessa frågor ligger faktiskt nära hjärtat och jag har länge velat skriva om dem men valt bort dem eftersom andra mer akuta frågor krävt min uppmärksamhet.

Samtidigt har det blivit dags för en rent teknisk ändring av bloggen. Det har blivit dags att flytta bloggen till Wordpress. Bättre sent än aldrig? :)

Kommer troligen inte skriva mer på den här bloggen förrän den är flyttad till Wordpress. Och det ska kunna ske så fort jag har ordnat fram en inte allt för ful design.

8 Comments:

Blogger Björn said...

Helt rätt, lycka till!

23 mars, 2009 00:05  
Anonymous Tor said...

Hurra! Jag har saknat bloggar som skriver om patent. Jag är mycket kritisk till mjukvarupatent, men helt enkelt inte lika kunnig om andra typer av patent, så det vore mycket intressant att höra dina åsikter, reflektioner och eventuellt referenser till forskning. Ser fram emot det.

23 mars, 2009 07:22  
Blogger Christian Engström (pp) said...

Jag tycker det vore toppen om du/ni drar igång patentfrågan.

För min egen del var det ju på grund av mjukvarupatenten som jag drogs in i politiken, så jag känner väldigt starkt för den. Speciellt medicinpatenten, eftersom de har så orimliga kostnader i form av människoliv.

Men det är en stor fråga, så det behövs några som driver den. Själv har jag helt enkelt inte kapacitet att bidra särskilt mycket, med allt annat som också behöver göras. Därför tycker jag det låter jättebra om någon tar tag i patentfrågan.

23 mars, 2009 21:10  
Anonymous Rasmus said...

En mycket klok inställning till bloggande!

23 mars, 2009 21:17  
Blogger floodis said...

Tack för kommentarerna. Ser själv fram emot att driva frågorna.

24 mars, 2009 00:22  
Anonymous Dawwe said...

Gött mos, men fortsätt gärna skriva om EU också, väldigt få som har koll på vad de egentligen håller på med i sina mörka korridorer. Parlamentet har som vi vet ingen reell makt.

24 mars, 2009 23:13  
Anonymous DanceK said...

Håller med Dawwe. Även om andra bloggare har börjat få upp ögonen för vad som händer inom EU, har Du brukat penetrera ett steg djupare.

Ser fram emot det.

25 mars, 2009 09:27  
Blogger Thomas Tvivlaren said...

Instämmer med Rasmus plus ser fram emot framtida djupdykningar i patentfrågorna!

27 mars, 2009 09:30  

Skicka en kommentar

<< Home