27 februari 2006

Da vinci-koden i upphovsrättstrubbel

Två av de tre författarna till boken Heligt blod, helig gral anklagar författaren Dan Brown för att ha plagierat teorin att Jesus hade barn när han skrev boken Da vinci-koden. Om nu författarna till Heligt blod, helig gral har arbetat fram den teorin så är frågan om man kan hävda upphovsrätt på en teori.

Vad jag vet så kan man enligt den svenska upphovsrättslagen inte hävda rätten till en teori. Jag kan däremot tänka mig att anklagelserna kan relatera till att Da vinci-koden är världens mest sålda bok.

16 februari 2006

Microsoft förklarar censur i MSN Messenger

ComputerSweden skriver att de i förrgår rapporterade om att vissa länkar som skickas med MSN Messenger inte går fram till avsändaren. Detta rapporterade Free the mind om redan i slutet av november förra året. Och användare på forumet Eternalsuns rapporterade om det tidigare än så.

CoumputerSweden rapporterar att Jessica Börjel, ansvarig för kommunikationstjänster på svenska MSN vid Microsoft kommer med en utförligare förklaring till behovet av censur, och inte helt oväntat handlar det om att "skydda" användarna från sig själva.
Vi testar för tillfället att genom en realtidsfiltreringsteknologi inaktivera vissa länkar, delar av länksträngar och filer som har namn som kan innebära eller har inneburit en risk för användarna.
Bland termer de censurerar ingår "download.php" och detta sker självklart utan att Microsoft någonsin meddelat någon om det.

De använder alltså samma argument för att censurerar ord och termer i MSN Messenger som de gjorde för att försvåra för användare att skicka musikfiler tillvarandra. Microsoft har själva utnämt sig till förmyndare av MSN Messengers användare, utan att tala om det. De litar helt enkelt inte på att du själv ska kunna bedöma vad du ska och inte ska göra (och konstigt nog verkar allt ha med utbyte av eventuellt upphovsrättskyddade filer att göra). Så om de inte litar på dig, så borde du inte lita på dem.

Rootkit upptäckts på DVD-film

Ännu ett rootkit har hittats. Denna gång på den tyska versionen av DVD-filmen Mr and Ms Smith. Rootkitet döljer sin process för datorägaren. I längden innebär rootkits säkerhetsbrister som kan vara svåra att upptäcka och komma till bukt med. Vilket också visade sig med SonyBMG:s rootkit som förstörde dator när man försökte plocka bort den.

Så det är tur att man kan få tag i film och musik utan att kompromissa säkerheten.

15 februari 2006

"Priset på medicin baseras inte på kostanden för FoU"

It's a fallacy to suggest that [the pharmaceutical industry], or any industry, prices a product to recapture the R&D budget spent in development. Business doesn't work like that. Those are sunk costs. In other words, [pharmaceutical firms] spent the money and it cannot be recovered no matter what [they] decide to do with pricing.

If we let sunk costs influence our decisions, we would not be evaluating a pricing decision exclusively on the merits of its own business case

Pricing decisions should be based on future possibilities, not biased by 10-year-old decisions.
Skrev Pfizers vd Hank McKinnell i sin bok A Call to Action: Taking Back Healthcare for Future Generations, publicerad maj 2005.

Uppdatering:

Lite siffror från själva Pfizer från 2003:

Intäkter: 45.2 miljarder dollar
Spenderat på forskning: 7.1 miljarder dollar

Alltså ungefär 15.7% av Pfizer intäkter gick till forskning. Jag skulle nog säga att de med god marginal tjänar in pengarna som lagts ut på forskning.

Via Christian Engström.

11 februari 2006

PRV är beskymrad - Patentansökningarna rasar

Det går inte bra för Patent- och registeringesverket, PRV. Företagen är inte likna sugna på att ansöka om patent som de var toppåret 2000. Förra året fick PRV in 2 960 ansökningar, som är en minskning med åtta procent jämfört med 2004 och en minskning med 40 procent jämfört med år 2000.

Jan-Eric Bodin, överingenjör på PRV förklarar raset med att företagen flyttar ut och ansöker om patent endast i det nya landet, att Ericsson som ansökte om överlägset flest svenska patent har minskat sina ansökningar sedan telekomkrisen och att allt fler väljer att söka patent via Europeiska patent organisationen, EPO.

PRV vill bryta trenden genom att som vanligt och helt ogrundat skylla på att små och medelstora företag inte är tillräckligt "patentmedvetna". Med andra ord, att de helt enkelt inte vet sitt eget bästa. Detta är dock ganska komiskt med tanke på att PRV har sagt:
Storföretagen går visserligen bra ekonomiskt men har sparat in på kostnaderna, bland annat för patent som kostar pengar att söka och upprätthålla.
När stora framgångsrika företag backar från att ansöka om patent på grund av kostnaden, vad hade de exakt förväntat sig av små och medelstora företag? Att patentmedvetenhet skulle vara den enda bristen små och medelstora företagen har?

Men det handlar inte bara om kostnaden. För visst har små och medelstora företag, till PRV:s nackdel, en patentmedvetenhet. Det var dessa företag som, tillsammans med FFII och open source-samfundet, jobbade hårdast mot i alla fall mjukvarupatent. Det finns undersökningar i överflöde som visar på företagens medvetenhet och de har till och med skapat en webbsida för att visa på deras storlek.

Att PRV (och andra patentförespråkare) försöker blanda korten genom att säga att små och medelstora företag inte är patentmedvetna och inte vet deras eget bästa är alltså inte så mycket mer än hyckel.

Anmärkningsvärt dock att PRV har lämnat in ett förslag till regeringen där de föreslår att publiceringen av inlämnade patentansökningar slopas i 18 månader. Detta eftersom att konkurrenter skulle kunna få antydningar om vad ett patent handlar om. Detta är intressant eftersom att själva meningen med patent är att konkurrenter ska få veta hur en uppfinning fungerar (mot att patentinnehavaren får ett tidsbegränsat monopol). Även om det redan fungerar så i till exempel USA så föreslås det alltså nu att själva meningen med patent slopas i 18 månader även i Sverige.