Piratpartiet anordnar demonstration
Tider och platser:
Söndag den 3 juni 2007
Demonstration i Stockholm: Mynttorget klockan 15.00
Demonstration i Lund: Stortorget klockan 14.00
Läs mer på Piratpartiets webbsida.
Tekniska åtgärder skall anses vara "effektiva" om användningen av ett skyddat verk eller annat alster kontrolleras av rättsinnehavarna genom en åtkomstkontroll- eller skyddsprocess, t.ex. kryptering, kodning eller annan omvandling av verket eller alstret eller en kontrollmekanism för kopiering, om processen uppfyller skyddsändamålet (anm. min kursivering)Domstolen baserade sin dom på två expert uttalanden som klargjorde enkelheten i att få tillgång till mjukvaror som kringgår CSS. Därefter drog domstolen slutsatsen att CSS-krypteringen inte längre är effektiv i lagens mening. Domen innebär alltså att en kopieringsspärr inte längre kan sägas vara effektiv i lagens mening när det finns stor tillgänglighet till mjukvara som kringgår spärren, och som därmed blir fri att kringgå.
Företagsartade, expertbaserade och mediedrillade organisationer med ambition att myndighetifiera sig är en tidstypisk företeelse. Typiskt består de av en handfull personer som tycks ofta drivna av lika delar personlig karriärism och genuint moraliskt engagemang.Förutom att dessa organisationers tentakler ofta når ända in i svensk massmedia på ett eller annat så finns det även exempel på att i alla fall Ecpat har riktigt goda relationer med Socialdemokraterna. I en debattartikel från 2005 på SvD:s Brännpunkt beklagade sig Helena Karlén från Ecpat att rederierna inte ville ta ett större ansvar mot trafficking genom att låta Ecpat utbilda deras personal och dela ut information till deras passagerare. Vad är då inte bättre än att tvinga rederierna att göra just detta genom lagstiftning? Tre dagar innan debattartikeln publicerades lämnade Monica Green (s) och Carina Ohlsson (s) in en motion som nästan ord för ord är taget från Helena Karléns debattartikel. Nu är det förvisso inte helt ovanligt att olika intresseorganisationer även i Sverige lämnar in egenskrivna motioner via rikdagsledamöter. Det ovanliga i det här fallet var att Monica Green och Carina Ohlsson försökte ge mer inflytande till den privata lobbyorganisation ECPAT att utbilda rederiernas personal och informera om trafficking. Lyckligtvis avslogs motionen, men snacka om försök till myndighetifiering.
Medan det bland statsvetare och sociologer är högsta mode att forska kring “sociala rörelser” och NGO’s (non-governmental organizations), märker vi här hur andra redan har sprungit förbi sådana distinktioner, och verkar för nå sina mål just genom att röra sig i gråzonen mellan staten, föreningslivet, företagsvärlden och expertsamfunden.
Ett exempel är Friends, en stiftelse med 90-konto men utan medlemmar, som vill motverka mobbing i skolorna. Grundaren Sara Damber har sedermera avancerat in i departementen och är nu projektledare för regeringens kampanj Flicka, som alltså låtit bjuda med Fair Play på en skolturné (för övrigt är Sara Damber även formellt knuten till Fair Play genom deras expertgrupp).
En annan likartad organisation är Ecpat som verkar mot barnsexhandel. De kan sägas ha en dubbel lobbytaktik som även kan anas hos Fair Play: å ena sidan myndighetifiering, å andra sidan mediabomber som kan vändas mot myndigheternas “passivitet”. Hösten 2001 satt Ecpat med i regeringens handlingsgrupp som skulle ta fram en handlingsplan mot sexuellt utnyttjande av barn. Av någon anledning var de dock inte helt nöjda med arbetets framskridande, så de tog tillfället att släppa en av dessa mediabomber, en sensationalistisk rapport om omfattningen av trafficking i Sverige.
Trots att redaktionen för SVT:s Agenda vände sig mot att ta upp siffrorna som fakta, då rapporten var uppenbart dåligt underbyggd, tvingade programledaren Lars Adaktusson igenom inslaget och Ecpat vann en dundrande PR-seger när socialminster Ingela Thalén i direktsändning vek sig och lovade att “tänka om”. Till saken hör att det var Adaktussons egen brorsdotter som skrivit rapporten åt Ecpat. Historien berättas av Petter Ljunggren i Arena 2/03. Påminner inte det hela om Annika Doppings dubbelspel som TV4-producent och Fair Play-aktivist?
Under åren som justitieminister har ECPAT Sverige vid åtskilliga tillfällen uppvaktat Bodström, bl a med förslag på förbättrad lagstiftning mot barnpornografibrott, ökad prioritering av barnsexturism och insatser mot trafficking.Thomas Bodström kunde som justiteminister inte gå med i ECPAT då han skulle hamna i en jävsituation. Men som rikdagsledamot och ordförande för rikdagens justiteutskottet finns inga sådana hinder. Därför kan han nu dels vara ordförande för Ecpat och dels vara ordförande i utskottet som bereder de motioner Ecpat eventuellt lämnar in. Ecpat fick sin första (?) motion avslagen i justiteutskottet. De lärde sig av sitt misstag och rekryterade högsta hönset i just det utskottet. Nu vet vi föresten varifrån Bodströms engagemang och alla hot om lagstiftning kring internetcensur i samband med barnporr och prostitution kom från.
- Thomas Bodström har för det mesta varit lyhörd för våra förslag. Han är den person i maktposition som visat störst engagemang i våra frågor, säger Helena Karlén, generalsekreterare ECPAT Sverige.
But we're hearing rumours that the directive is being redirected to the Competitiveness Council, which contains ministers for industry and research. This group meets on May 21, and has no expertise in criminal law: meaning that IPRED2 could be fast-tracked by politicians who may be unaware of its drastic effects on national legal systems' approach to intellectual property.Det är också högtid att pressa svenska regeringen på svar om var de står i frågan. Vad jag vet, eller snarare har för mig, är att den svenska regeringens inställning hittills har varit och är en "vi väntar och ser"-attityd. Det känns dock att det är hög tid att inta en ställning nu när direktivet hamnat i ministerrådet. Någon som vet mer kring Sveriges inställning i denna fråga? Vilken svensk minister kommer föresten att delta i "Competitiveness Council"?