31 juli 2008

Orwells dagbok publiceras på nätet

Här är en intressant sak. Orwells dagbok ska publiceras på nätet med start 9 augusti eftersom att de delarna av hans dagböcker som ska publiceras skrevs mellan 9 augusti 1938 och oktober 1942. Dagböckerna ska alltså postas i "realtid" i bloggform. Jag har ingen aning om vad Orwell "bloggade" om, men det kan bli intressant att få in honom i debatten under tider som dessa.

28 juli 2008

Henrik Alexandersson, FRA och IB-affären

Alexandersson blivit anmäld av FRA för yttrandefrihetsbrott får mig att associera till IB-affären. Jag är ingen expert på vad som hände under IB-affären men läser man om det på wikipedia så är parallellerna med FRA ganska slående. Det enda som verkar saknas är att sätta någon eller några i fängelse för att de avslöjat vad spionerna verkligen håller på med.

Henrik passar bra i den mallen med sitt avslöjande att FRA avlyssnade i kabel redan 1996. Historien tenderar ju att upprepa sig själv. Men jag tror att FRA än mer fruktar vad Henrik potentiellt skulle kunna avslöja och därför har gjort denna anmälan som en förebyggande åtgärd. För det är bara att inse att när en organisation har en sådan makt och där omvärlden har så lite insyn så kommer makten definitivt att missbrukas. FRA lär ha gjort mycket värre saker än att ha avlyssnat i kabel innan de hade juridisk rätt att göra det. De är inte direkt ovana vid att inte följa lagen.

Jaja, vi får se. Henrik är dock fortfarande en fri man verkar det som.

Måste också passa på att lägga upp dokumentet Henrik anmäldes för här på bloggen. Vad ska politikerna och myndigheterna göra när internet bara vägrar att lyda? :-)




Just nu får Google ta smällen för det är här jag laddat upp den. Men ska posta denna på flera ställen på nätet.

27 juli 2008

Japaner får fängelse för spridning av anime

Animenewsnetwork skriver att en japanska man dömts till ett och ett halvt års fängelse för att utan tillstånd ha laddat upp populära animeserier via fildelningsprogrammet Share. Mannen är en av tre personer som anhölls för några månader sedan. En av dessa har redan dömts. Ett och ett halvt år är riktigt hårt för uppladdning.

Share är en uppföljare till fildelningsprogrammet Winny. Utvecklaren av Winny, Isamu Kaneko, dömdes för ett par år sedan att betala 1,5 miljoner yen (ungefär 13,000 dollar) i böter för brott mot upphovsrättslagen. Därför är inte svårt att förstå att utvecklaren av Share har valt att vara anonym. Share har en större tonvikt på anonymitet, men när det för några år sedan upptäcktes brister i säkerheten så öppnades möjligheten att jaga vanliga fildare.

Intressant nog är inte nedladdning olagligt i Japan, bara uppladdning. Även om japanska regeringen jobbar på att ändra detta så att nedladdning också blir olagligt så förvånar det mig att detta inte redan har skett. Vad jag har märkt så har Japan väldigt lika lagar som USA.

08 juli 2008

Miljöpartiet förbreder sig för regeringsmakten

Från piratpartistiskt håll ser jag flera inlägg där det skrivs att Miljöpartiet gör en 180 i FRA-frågan och vill nu tillsammans med allianspartierna och Socialdemokraterna massavlyssna svenska folket. Detta tillkännagavs visst vid i ett gemensamt pressmeddelande mellan Miljöpartiet och Socialdemokraterna. Jag skrev i ett inlägg för någon vecka sen att Miljöpartiets och Vänsterpartiets totala motstånd mot FRA-lagen lett till bråk i oppositionen. Jag skrev
Det återstår alltså att se om Vänsterpartiet och Miljöpartiet kommer stå starka och försvara grundläggande mänskliga rättigheter eller sälja dessa för en plats i regeringen. Jag gissar på att de kommer göra som de fyra skådespelarpartierna och kompromissar fram ett förslag med några kosmetiska ändringar, kör ut ett pressmeddelande om vilka hjältar de är som försvarat människors grundläggande rättigheter och sedan lutar de sig bekvämt tillbaka i sina regeringsstolar i Rosenbad.
Vilken jävla fullträff om jag får säga det själv. Miljöpartiet gjorde precis detta, Vänsterpartiet stod starka (än så länge). Det var dock väntat. Miljöpartiet har ovillkorligt varit ute efter en plats i regeringen i många år nu och något som medborgarrätt lär knappast stoppa dem. Vänsterpartiet har däremot vågat säga nej till regeringsmakten. Därför kommer detta inte som någon överaskning. Miljöpartiet har alltså redan börjat förbreda sig för att luta sig tillbaka i sina kommande regeringsstolar, och det som mest på bekostnaden av grundläggande mänskliga rättigheter. Men nu vet vi i alla fall hur lätt Miljöpartiet säljer sig.

En annan besvikelse från miljöpartistiskt håll är ett debattinlägg från Miljöpartiets Europaparlamentariker Carl Schlyter på deras webbsida. Budskapat är kortsagt att reklamskatten ska höjas för att bland annat ersätta för den olagliga fildelningen, eftersom att reklam och konsumtion ändå är förkastligt. Jag tycker väldigt bra om Carl Schlyter. Han engagerar sig i många och väldigt skilda frågor och gör alltid ett bra jobb. Men det här debattinlägget gör mig besviken. Det känns som att han är ute efter kritisera regeringen för att de vill slopa reklamskatten, vilket jag inte bryr mig om i sig, men när han försöker få poäng i fildelningsfrågan i samma slag så känns det för långsökt. Han ger inte ens något argument för varför just reklamskatten ska fungera som ersättning för den olagliga fildelningen.

Däremot kritiserar han i artikeln regeringen för "en massiv övervaknings- och polisstat för att jaga fildelare". Antingen var han för två dagar sen inte medveten om att hans eget parti gjort en tvärvändning och nu står för den massivaste övervakningsförslaget av dom alla eller så gör han skillnad mellan övervakning för att jaga fildelare och övervakning för övervakningens skull, där den första är värre än den andra. En besvikelse i vilket fall som helst.

02 juli 2008

Demonstration mot FRA

Bättre jättesent än aldrig. Demonstration mot FRA imorgon i Stockholm och Malmö. Från FRApeida:

Bananrepublikfest på Mynttorget

Torsdagen den 3 juli 2008 mellan klockan 15:00 och 19:00 planeras en Bananrepublikfest att äga rum på Mynttorget i Stockholm.

Att ta med: Bananer i massor!

Stekare mot FRA - Hela Stureplan festar mot massavlyssning! Officiell efterfest på Café Opera

* Start Time: Thursday, July 3, 2008 at 8:00pm
* End Time: Friday, July 4, 2008 at 3:00am
* Location: Café Opera
* Street: Karl XII:s Torg
* City/Town: Stockholm, Sweden.

Manifestation i Malmö

En manifestation i Malmö är också planerad denna dag. Polistillstånd finns, och ett flertal ungdomsförbund kommer närvara, samt anmälda talare, bland annat Peter Sunde (brokep) från ThePirateBay, konferencier är Timbuktu.

Plats: Gustav Adolfs Torg Tid: 17:00

För mer information se FRApedia