30 juni 2005

Demonstration i Strasbourg

Den 6 juli kommer EU-parlamentet att rösta om de ändringsförslag som lagts fram. Samma dag har mjukvarupatentmotståndarna planerat att hålla en demonstration utanför EU-parlamentet.

Samling kommer vara klockan 8:00 utanför EU-parlamentet. Samtidigt kommer en storbildstv att installeras utanför EU-parlamentet så att deltagarna av demonstrationen kan följa med i händelserna.

28 juni 2005

Patent på att sälja mjukvara över nätet

Daniel Doll-Steinberg äger företaget Tribeka och har med hjälp av Campaign for Creativity lett försöken med att ge en bild av att små och medelstora företag vill ha mjukvarupatent.

Tribeka äger inga patent, men har ansökt om två stycken datorrelaterade affärsmetoder hos EPO. Om EPO godkänner dessa två patent får Tribeka ensamrätt på att sälja mjukvara över nätet.

Till tidningen Sunday Express säger Doll-Steinberg att hans företag vore värdelöst utan dessa patent. Men hur många andra företag vore värdelösa om möjligheten att sälja mjukvara över nätet rycktes ifrån dem?

Företaget Tribeka kan jämföras med det amerikanska företaget Acacia som har patent på att strömma video, bild och ljud över både nätet och tradionella kanaler som TV, både i USA och i EU.

Observera att det inte handlar om att köpa någon mjukvara från Acacia. Acacia säljer ingen mjukvara. Det enda som Acacia säljer är ett löfte att inte stämma dig om du visar strömmad video. Mjukvaran för att faktiskt göra det får du skaffa på annat håll, skriver FFIIsin webbsida.

Skriver man inte licenseavtal med Acacia stämmer de dig. Och de har redan vänt blickarna mot EU och mot Sverige.

Ett exempel är webbhotellet Wopsa som tillhandhåller små videofiler för sina medlemmar. De har blivit hotade av Acacia och betalar nu en årlig avgift till Acacia, trots att mjukvarupatent inte har en rättslig grund i EU.

Den finns mer än 30.000 mjukvarupatent i EU, beviljade mot gällande regler. Det finns mer än 300.000 mjukvarupatent i USA. Vad händer när alla dessa mjukvarupatent får en rättslig grund i EU?

27 juni 2005

Humor: Bygga pyramider utan patent?

Kunde verkligen de gamla egyptierna bygga pyramider utan patent? Lite Dilbert humor.

25 juni 2005

UEAPME: Mjukvarupatent i EU är inte ett alternativ!

UEAPME är en paraly organisation för små och medelstora företag. De representerar 11 miljoner små och medelstora företag med 50 miljoner anställda på EU-nivå.

UEAPME fördömer JURI:s misslyckande med att tydligt utesluta mjukvarupatent ur direktivet. De uppmanar nu EU-parlamentet att vid omröstningen nästa månad ta ställning mot mjukvarupatent för att skicka tydliga signaler att mjukvarupatent inte är ett alternativ i EU.

De menar att mjukvarupatent förstärker monopolsituationen i mjukvarubranschen och försämrar innovationen hos små och medelstora företag. Små och medelstora företag har helt enkelt inte resurser för att hantera de kostsamma och tidskrävande juridiska processerna. Enligt UEAPME har upphovsrättsystemet varit, och kommer att vara, tillräckligt för att driva utvecklingen i mjukvarubranschen.

UEAPME menar tvärtom, att det är den öppna källkoden som har gjort det möjligt för mjukvarubranschen att blomstra och fått småföretagen att generera arbetstillfällen.

24 juni 2005

Inga mjukvarupatent, ingen mer gratis glass!

En okänd författare har skrivit ett reklamblad på skämt, där den stora mjukvaruindustrins verkliga avsikter avslöjas.

EU-parlamentariker: Får vi inte mjukvarupatent får ni inte mer gratis glass!

23 juni 2005

Cirkus Lobby

När man saknar de sakliga argumenten och inte klarar av att ta debatterna kan man alltid gömma sina verkliga avsikter bakom drivor av pengar. Det räckte inte för lobbyisterna att fiska efter Ja-röster med glass, nu tar Scania in de riktigt tunga grejerna, nämligen en lastbil.

Scania har bjudit alla svenska EU-parlamentariker att besöka Place de Luxembourg, där en Scania lastbil parkerats, för att politikerna ska informeras "om vikten av datorrelaterade uppfinningar[mjukvarupatent, min anm] i produkter vi nyttjar dagligen". Det lär också ha funnits ballonger och tröjor med texten "Vote FOR the CII directive". Nu saknas bara elefanter och hästar som EU-parlamentarikerna kan rida på.

Fredrik Egrelius, som enligt ovanstående mail är Scanias patentingengör, och som ska svara på politikerna frågor under utställningen, har anställts av Scania med en enda uppgift: Att lobba för mjukvarupatent.

De lägger ner så mycket pengar på att lobba för politiker. Om de också kunde lägga ner lite tid på att föra en seriös debatt.

22 juni 2005

JURI ändrade knappt mjukvarupatentdirektivet

I måndags röstade JURI, EU-parlamentets juridiska kommitté, om de ändringar som lades fram efter att ministerrådet, mot sina egna procedurregler, antog direktivet formellt. Eftersom att Piratbyrån (som enda svenska webbsida?) har skrivit en bra nyhet om händelsen så går jag inte in på några detaljer.

Jag vill bara ännu än en gång uppmana er att kontakta EU-parlamentarikerna, främst (s) och (m), och förklara för dem vad ni tycker om mjukvarupatent och mjukvarupatentdirektivet. Vi har två veckor på oss nu innan slutet kanske har kommit.

16 juni 2005

Svensk undersökning: Svenska företag vill inte ha mjukvarupatent

Erik Petterson och Johan Sandblom vid Göteborgs universitet har skrivit en magistersuppsats kallad I vänta på mjukvarupatent. I den finns en undersökning om 45 svenska IT-företags inställningar och kunskaper om mjukvarupatent. Här är några av frågorna och svaren:
Ser ert företag några möjligheter med mjukvarupatent?
Ja 24%, Nej 44%, Vet ej 38%

Ser ert företag någar risker med mjukvarupatent?
Ja 50%, Nej 12%, Vet ej 38%

Har ni någon handlingsplan för om ni blir anklagade för patentintrång?
Ja 15%, Nej 79%, Vet ej 6%

Arbetar ni aktivt med att undvika att använda patenterade lösningar i er
mjukvara? Ja 32%, Nej 53%, Vet ej 12%

Hur tror ni att konkurrensen påverkas av mjukvarupatent?
Vet ej 26%, Stimuleras 12%, Hämmas 62%

Resultatet är lik en liknande men mycket större undersökning som gjordes om tyska företag.

Den här undersökning kraschar SPOF:s "undersökning" och våta drömmar om att över 90% av de svenska företagen skulle vara för mjukvarupatent. En "undersökning" som för övrigt inte ens verkar gå att få tag på.

10 juni 2005

Mjukvarupatent förespråkare: Glass mot Ja-röst

Campaign for Creativity är en grupp som lobbar för starkare immateriellrätt. De stöds av flera företag som förespråkar mjukvarupatent och adressen för sidan är registrerad på Simon Gentry, en flitig förspråkare och aggressiv lobbyist för alla sorters patent.

Den första juni organiserade FFII, CCIA och EU-parlamentetsgruppen EPP en konferas om mjukvarupatent. Morgonens session hölls i EU-parlamentet medan eftermiddagens session hölls i hotellet Renaissance. För att ta sig från EU-parlamentet till Renaissance måste man gå igenom Place de Luxembourg.

Simon Gentry ska, enligt FFII, ha fått en av Malcolm Harbours (EU-parlmentariker och mjukvarupatent förespråkare) assistenter att skicka ut ett mail till alla EU-parlamentariker:
Yes its true! If you go down to Place du Luxembourg from now until 3pm, you can collect your free icecream and support the Computer Implemented Inventions Common Position!
De flesta EU-parlamentariker tros ha passerat Place de Luxembourg mellan 12:00 och 14:00.

Enligt Campaign for Creativity ska dock den här händelsen inte ha varit organiserad tillsammans med Harbour. Campaign for Creativity tar också på sig fullt ansvar för händelsen och mailet.

Denna desperation efter Ja-röster måste ändå vara ett gott tecken för alla mjukvarupatent motstånadare.

08 juni 2005

Brasilien ett steg närmare att upphäva patent på aidsmediciner

Den första juni röstade det brasilianska underhuset igenom ett lagförslag som upphäver patent på aidsmediciner. Förslaget kommer tillåta brasilianska laboratorier att producera generiska aidsmediciner om den brasilianska regeringen inte lyckas förhandla med patentinnehavare om lägre priser.

Lagförslaget sänker priserna och därmed får fler människor tillgång till aidsmediciner, säger Roberto Gouveia från det regerande arbetarpartiet. Han säger dessutom att en av de patenterade medicinerna som regeringen köper in kostar 9,7 gånger mer än dess produktionskostnad. Den brasilianska regeringen spenderar årligen 63% av sin läkemedelsbudget på tre patenterade mediciner.

Patent måste upphävas om de hotar den allmänna hälsan, menar Gouveia.

Förhoppningsvis kan Brasilien ta över Indiens roll som internationell exportör av billiga aidsmediciner, nu när Indien fullständigt införlivat TRIPS-avtalet.

Lagförslaget måste dock godkännas av senaten först.

06 juni 2005

Allt vanligare bild från och med 1 juli?

Utvecklingen av programmet DVD Decrypter har lagts ned eftersom att den bryter mot EU:s nya upphovsrättslag, som säger att man inte får sprida program som kan bryta kopieringsspärrar. Följande skulle kunna bli en allt vanligare bild från och med 1 juli, med undantaget att Sverige läggs till de länder som inte får ladda ner programmet. Klicka på bilden för att se en större version

war_on_technology

Screen shoot:en är tagen från sidan Afterdawn.com. Där kan man även finna avskedsbrevet som DVD Decrypter:s utvecklare har skrivit.

Vad som är mer skrämmande än att DVD Decrypter tvingats läggas ner är att många Linux distributioner, precis som DVD Decrypter, använder verktyg som bryter kopieringsspärrar, vilket praktiskt taget gör Linux olaglig att sprida.

Senaste versionen av DVD Decrypter går att ladda ner här.

02 juni 2005

Webb-och fotodemonstration mot mjukvarupatent

Sidan noepatents.eu.org har startat en webb- och fotodemonstration mot mjukvarupatent. Vilket helt enkelt går ut på att man byter ut startsidan på sin webbsida mot denna. Har man inte möjligheten att byta ut sin startsida så kan man använda en banner. Därefter kan man registrera sin sida här, så att ens sida hamnar i listan med alla andra som är med i webbdemonstrationen.

Men de har också startat en fotodemonstration. Där kan vem som helst som demonstrerar mot mjukvarupatent kan ta en bild på sig själv och skicka in. Det räcker med en skylt där det står "Nej till mjukvarupatent".

Dessutom demonstrerades det på riktigt idag i tre städer i Europa: Bryssel, Wien och Helsingfors.

För övrigt så höll FFII en konferans om mjukvarupatent igår i Bryssel. Där talade och diskuterade småföretgare, EU-parlamenteriker och representanter från EPO.